Nagrada ISGAN za najbolje projekte pametnih mreža na svijetu pripala je projektu NEDO

Nagrada ISGAN za najbolje projekte pametnih mreža na svijetu pripala je projektu NEDO

31. 07. 2020

U utorak, 28. srpnja 2020., Međunarodno udruženje ISGAN (»International Smart Grids Action Network«) objavilo je primatelje ISGAN-ove nagrade za izvrsnost u inovacijama, integraciji i transformaciji (ISGAN Award of Excellence).  Tema ovogodišnjeg poziva bila je globalizacija koja omogućuje osnaživanje potrošača (»Digitalization Enabling Consumer Empowerment«). U konkurenciji najboljih pobijedio je japansko-slovenski projekt NEDO pod pokroviteljstvom glavnih partnera japanske agencije NEDO, Hitachi i ELES, koja se ujedno smatra najvećim i najzahtjevnijim nacionalnim projektom pametnih mreža u Sloveniji.

Nagrada ISGAN za najbolje projekte pametnih mreža na svijetu pripala je projektu NEDO

Projekt NEDO trenutno završava drugu fazu projekta koja se provodi u Ljubljani i Idriji. Razvojne aktivnosti uglavnom su usmjerene na pametne zajednice i njihove uloge u elektroenergetskom sustavu. U sklopu njih su pilot verzije brojnih novih rješenja u području upravljanja energijom, koja će povezati javne institucije i tvrtke u cjelovitom ciklusu opskrbe i upravljanja energijom. Cilj je optimizirati upotrebu energije, povećati sigurnost opskrbe i uspostaviti pametno sudjelovanje zajednice na tržištima fleksibilnosti, uključujući i upotrebu baterijskih sklopova. U prvom planu je projekt pretvaranja Idrije u pametan grad.

Projekt također uključuje brojne slovenske partnere od distribucijskih tvrtki za električnu energiju, pružatelja rješenja, istraživačkih institucija do lokalnih zajednica. U projektu NEDO, Kolektor Sisteh pojavljuje se kao industrijski ugovorni partner na području uvođenja cjelovitih rješenja za optimizaciju korištenja električne energije uvođenjem skladišta električne energije i naprednog upravljanja energijom u javnim zgradama. Unatoč teškoj situaciji zbog pandemije, u tijeku su radovi u drugoj fazi projekta sukladno zadanom rasporedu. Prema razvoju situacije svoje aktivnosti koordiniramo s japanskim i domaćim partnerima, a završetak radova planiran je za kraj ove godine.


Nazaj
Delite na socialnih omrežjih:

Naročite se na e-novice