Uspješan završetak projekta Demonstracija integriranog Upravljanja Energijom (DEUP)

Uspješan završetak projekta Demonstracija integriranog Upravljanja Energijom (DEUP)

15. 09. 2020

Uspješno je završen razvojno-demonstracijski projekt "Demonstracija integriranog upravljanja energijom (DEUP)", koji je potvrdio da uvođenje sustava upravljanja nije samo tehnološki zanimljivo, već i ekonomski opravdano.

 

Uspješan završetak projekta Demonstracija integriranog Upravljanja Energijom (DEUP)

Projekt dokazuje kako konzorcij vodećih javnih i privatnih tvrtki u Sloveniji, s komplementarnim znanjem, može razviti zajednička rješenja koja su konkurentna najnaprednijim uslugama na svjetskom tržištu.

Kao jedan od partnera na projektu, Kolektor Sisteh sudjelovao je u sadržajima integriranog upravljanja energijom i energetske optimizacije vodoopskrbnih sustava. Tijekom projekta razvili smo rješenja i znanja koja su nam od strateške važnosti i plasiramo ih na domaćem i međunarodnom tržištu. Suradnja s partnerima donijela nam je važna znanja na području integriranih i održivih rješenja u upravljanju energijom i vodama. Kao najveće postignuće projekta vidimo sveobuhvatnu povezanost partnera s tehničkim i tehnološkim rješenjima, koju smo zaokružili pridruživanjem zajedničkoj TANGO platformi na stranici vodećeg partnera Petrola. Postignuća ovog projekta također vidimo i u daljnjoj međusobnoj suradnji i novim mogućnostima koje s nekim partnerima možemo ostvariti na tržištu.

Rezultati DEUP projekta 

  • Demonstracijska platforma za upravljanje potrošnjom u industriji čelika - Steelflex (lokacije SIJ Acroni i SIJ Ravne na Koroškem), koja omogućuje tržišnu upotrebu više od 20MW fleksibilnosti u svakom smjeru.
  • Alat za optimalno korištenje fleksibilnosti, koji na temelju prediktivnih modela i signala cijena s trgovačkih platformi (burzi energije) te dostupne fleksibilnosti predlaže optimiziranu upotrebu fleksibilnosti u različitim segmentima tržišta električne energije (trgovanje dan unaprijed, unutardnevno trgovanje, tržište uravnoteženja i pomoćne usluge). Uz pomoć automatiziranog sustava i razvijenih alata, agregatoru i uključenim pružateljima fleksibilnosti (lokalni optimizatori) omogućeno je stvaranje novih prihoda u iznosu od 3 € / MWh dostupne fleksibilnosti.
  • Active FEMS ("Tvornički sustav upravljanja energijom") je moderan sustav upravljanja energijom u industrijskom okruženju i u svom radu uzima u obzir aspekte uštede energije, energetske učinkovitosti i prilagođavanja potrošnje prema trenutnim cijenama električne energije na tržištu.
  • Sustav za učinkovito upravljanje vodoopskrbnim sustavom mreža KP Ptuj i KP Idrija, koji mrežnim operaterima omogućuje bolji nadzor nad mrežom (brže otkrivanje kvarova uvođenjem hidrauličkih modela) i tehničku i ekonomsku optimizaciju rada vodoopskrbnog sustava kroz optimizaciju stanja tlaka u cjevovodima. Provedenim mjerama gubici vode u vodoopskrbnim sustavima smanjeni su za više od 5%. 

 


Nazaj
Delite na socialnih omrežjih:

Naročite se na e-novice