Saradnja sa Kenijom u oblasti ekološki prihvatljivih tehnologija za prečišćavanje vode

Zbog nesigurnih vodnih resursa na Bliskom istoku i u Africi, tamošnje zemlje se suočavaju sa nestašicom vode. Zato je partnerstvo oba kontinenta sa razvijenim zemljama sveta od izuzetne važnosti za prenos tehnologija u oblasti održivog i efikasnog snabdevanja energijom i vodom. 

Saradnja sa Kenijom u oblasti ekološki prihvatljivih tehnologija za prečišćavanje vode

Uspostavljeni su razni međunarodni programi pomoći i privatnih ulaganja za obezbeđivanje i obnavljanje vodnih resursa, tehnologija i digitalizacije proizvodnje vode za piće, kao i za borbu protiv siromaštva. 

Na jednom od takvih međunarodnih konkursa uspešno je učestvovala i naša kompanija, pa smo tako 2013. godine napravili modularnu verziju postrojenja za pripremu vode za piće. Projekat su finansirale slovenačka vlada i Organizacija Ujedinjenih nacija za industrijski razvoj (United Nations Industrial Development – UNIDO), specijalizovana agencija Ujedinjenih nacija za promovisanje industrijskog razvoja radi smanjenja siromaštva, uključujući globalizaciju i ekološku održivost. Modularna verzija postrojenja je omogućila transport postrojenja u brodskom kontejneru i brzo postavljanje na krajnjoj lokaciji, pored bolnice u mestu Matsangoni u Keniji. Postrojenje je dimenzionisano za proizvodnju 250 litara vode za piće na sat.

Dobar odziv lokalne zajednice i velika potražnja za kvalitetnom vodom za piće doveli su do nadogradnje navedenog postrojenja, koju smo sproveli u martu ove godine i povećali njegov kapacitet proizvodnje vode za piće na 500 l/s.

Postupak pripreme vode za piće je savremen i ekološki prihvatljiv. Sirova voda se crpi iz bunara dubokog 15 metara. Iz vode se prvo uklanjaju veće čestice, potom slede filter za uklanjanje gvožđa i filter sa aktivnim ugljem koji iz vode uklanja tragove pesticida i neprijatne mirise. Mikrobiološku ispravnost vode obezbeđuje ultrafiltracijski filter, kojim se iz vode uklanjaju svi virusi, bakterije i ciste.

Zbog upliva morske vode, naročito tokom visoke plime, kao i dugih sušnih perioda, voda je delimično slana, i zato mora da se filtrira tehnološkim postupkom reverzne osmoze kojim se iz vode uklanjaju sve rastvorene soli. Završni filtrat se hloriše i čuva u rezervoaru vode za piće.

Puštanjem postrojenja u rad i njegovom nadogradnjom, lokalnoj zajednici smo omogućili proizvodnju dodatne količine vode za piće, a prihodima od prodaje finansiranje operativnih troškova postrojenja.

 


Nazad
Podijelite na društvenim mrežama: