Kolektor ATP za inovacijo prejel zlato priznanje v regiji

Kolektor ATP za inovacijo prejel zlato priznanje v regiji

22. 06. 2018

Območna Gospodarska zbornica Postojna želi z vsakoletnimi razpisi za izbor najboljše inovacije v Primorsko-notranjski regiji spodbujati inovativno razmišljanje pri ljudeh v vseh okoljih in dvigati stopnjo razvitosti inovativnega okolja. Na letošnji izbor je prispelo 11 prijav, v katerih je sodelovalo 29 inovatorjev. Zlato priznanje si je za svojo inovacijo prislužila tudi ekipa podjetja Kolektor ATP.

Kolektor ATP za inovacijo prejel zlato priznanje v regiji

Marko Košak, Darka Poljšak, Uroš Šajn, Marko Brus, Aleš Lavrenčič in Klemen Jovanović so si priznanje prislužili za novo zasnovo zabrizgavanja kovinskih palic v plastiko na vzglavniku MFA 2 za Daimler.

Kot so zapisali v obrazložitev inovacije, je začetna konstrukcija izdelka predvidevala naknadno montažo palic v vzglavnik. Njihova inovacija pa vsebuje nov koncept – zasnovo palice in izdelavo orodja za zabrizgavanje kovinskih palic. Gre za specifično obliko palic, za katero morajo biti zagotovljeni specifični pogoji vstavljanja ter zaklepanja orodja. Prvotno je bila cela palica pokrita s plastično maso, kar je povzročalo velike deformacije plastike pri ohlajanju. Z izvedbo optimizacije izdelka za sestavljivost pa so avtorji ideje našli kompromis med vstavljanjem palic v termoplastično orodje, zagotavljanjem ustrezne oblike izdelka ter sprejemljivostjo koncepta za kupca. S tem so prihranili dodatno operacijo vstavljanja kovinskih palic v plastični vzglavnik, zmanjšali strošek izmeta, skladiščenja in zaloge polizdelkov.


Nazaj
Delite na socialnih omrežjih:

Naročite se na e-novice