Kolektor idrijski Gimnaziji Jurija Vege doniral novo sodobno strojno delavnico

Kolektor idrijski Gimnaziji Jurija Vege doniral novo sodobno strojno delavnico

27. 09. 2017

Koncern Kolektor že več kot 20 let uresničuje strategijo razvoja kadrov v okviru sodelovanja z idrijsko Gimnazijo Jurija Vege. To sodelovanje, ki je bilo vsako leto podprto s sredstvi in strokovno pomočjo, smo nadgradili z donacijo v višini 200 tisoč evrov, ki smo jo namenili za preureditev telovadnice na poklicni šoli v sodobno strojno delavnico. Slavnostnega odprtja se je udeležila tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič.

Kolektor idrijski Gimnaziji Jurija Vege doniral novo sodobno strojno delavnico

Idejo o izvajanju programov strojni tehnik in mehatronik operater na idrijski gimnaziji je dalo idrijsko gospodarstvo oziroma zaposlovalci, med katerimi ima Kolektor nedvomno vodilno vlogo. Kolektorjevi strokovnjaki so aktivno sodelovali pri pripravi programa in tudi njegovi izvedbi. Gre za programe, ki zahtevajo veliko učnih pripomočkov, s katerimi si dijaki pridobijo praktično znanje. Danes dijaki del praktičnega usposabljanja opravijo v podjetjih, je pa to premalo.

»Strojna delavnica pomeni izjemno pridobitev, ki je bila pred leti videti nedosegljiva. Postaja del šolskega vsakdana in nudi neizmerne možnosti izboljševanja praktičnega usposabljanja dijakov in sledenja sodobnim tehnologijam, ki so danes prisotne v gospodarstvu. To pa je v končni fazi pogoj, da bodo naši dijaki, opremljeni s tovrstnim znanjem, naj bodo  to mehatroniki, strojniki ali pa gimnazijci, odličen kader prihodnosti in gonilo znanja ter sprememb v našem gospodarstvu, je povedala ravnateljica Gimnazije Jurija Vege Idrija, Karmen Vidmar.

Po besedah Valterja Lebana, člana uprave koncerna Kolektor, ima praktično delo za tehnične poklice poseben pomen. »Praktično usposabljanje mora biti sestavni del izobraževalnega procesa, ki povečuje ustvarjalnost, kreativnost, prenos teoretskega znanja v uporabnost in nenazadnje nabiranje izkušen. Izkustveno učenje pomeni »razmišljanje v akciji«. Prav to »razmišljanje v akciji« spodbuja hitro prilagajanje spremembam na trgu in inovativnost, kar loči zmagovalce od ostalih.« Dodal je, da potreba po tehnično usmerjenem kadru ne usahne. »Delavnica je opremljena s sodobnimi stroji. Za dijake je pomembno, da delajo na produkcijskih mašinah in ne na nekih didaktičnih strojih, ki so le približek realnemu stanju.«



Valter Leban in Maja Makovec Brenčič.

 

delavnica gjv


Nazaj
Delite na socialnih omrežjih:

Naročite se na e-novice