Kolektor je obiskal predsednik slovenske vlade dr. Miro Cerar

Kolektor je obiskal predsednik slovenske vlade dr. Miro Cerar

20. 01. 2017

Premier dr. Miro Cerar je danes na delovnem obisku na Idrijskem. Med drugim se je srečal tudi z vodstvom koncerna Kolektor, ene najmočnejših gospodarskih družb v lokalnem in širšem slovenskem prostoru ter enim največjih zaposlovalcev v državi.

Kolektor je obiskal predsednik slovenske vlade dr. Miro Cerar

Vodstvo koncerna Kolektor je predsedniku vlade predstavilo celoten koncern in spregovorilo o najpomembnejših aktualnih projektih, ki niso pomembni samo za rast koncerna, ampak tudi za Slovenijo samo.

Kolektor, ki je v lanskem letu ustvaril pol milijarde evrov prometa in zaposluje 3.700 ljudi doma in v tujini, je slovenska zgodba o uspehu. V zadnjih dobrih 20 letih, natančneje od leta 1994, ko je dosegel tržno samostojnost, je zabeležil izjemno rast. Medtem ko je omenjenega leta 1994 ustvaril 35 milijonov evrov prometa, naj bi letošnje leto zaključil z najmanj 570 milijoni evrov prometa, cilj pa je več kot 600 milijonov evrov prometa. Izjemen poslovni rezultat kaže na to, da je bila politika vodenja in upravljanja koncerna zadnjih 20 let prilagojena razmeram rasti in tudi možnosti nastopa krize, zato so bile največje spremembe za koncern dosežene prav v času velike gospodarske krize v letih 2008–2010.

Koncern Kolektor je iz majhne delavnice in proizvajalca komutatorjev zrasel v malo multinacionalko s proizvodnimi podjetji in predstavništvi domala na vseh kontinentih sveta ter tremi močnimi poslovnimi stebri: komponente in sistemi, elektroenergetika ter inženiring in tehnološki sistemi.

Kolektor je danes še vedno največji oziroma vodilni proizvajalec komutatorjev na svetu, največji ponudnik brizganih magnetov v Evropi, pomemben igralec na področju elektroenergetike, z nakupom podjetja CPG je postal največji gradbinec v državi in vedno bolj krepi svojo vlogo na danes zelo aktualnem področju digitalizacije oziroma industrije 4.0 z usmeritvijo predvsem na področje rešitev pametnih tovarn. Tudi v ta namen je namreč ustanovil korporativni sklad tveganega kapitala Kolektor Ventures in konec lanskega leta tudi že investiral v prvo start-up podjetje.

Med najboljšimi podjetji znotraj skupine po prodaji in EBITDA sta Kolektor Sikom in Kolektor Etra. Slednja se ponaša z blizu 20-odstotno letno rastjo pri 90-odstotnem izvozu in izredno uspešnem pridobivanju pomembnih in tehnološko zelo zahtevnih projektov predvsem na najzahtevnejšem tržišču Skandinavije. Konec leta 2016 ji je tako uspelo pridobiti največji posel v zadnjih petih letih. Dobavila bo vseh 13 transformatorjev za največje vetrno polje v Evropi, ki ga bodo postavili na polotoku Fosen na Norveškem.        

Stojan Petrič, predsednik sosveta koncerna Kolektor: »Obisk Idrije in njenega gospodarstva je priznanje, ki ga slovenska vlada daje temu okolju, saj dosegamo za Slovenijo nadpovprečne rezultate, imamo nizko stopnjo brezposelnosti in smo postali v svojih tržnih nišah globalni igralci ne samo v Sloveniji, ampak tudi v Evropi in svetu. To pa je tisto, kar danes lahko dolgoročno rešuje Slovenijo oziroma njeno industrijo.«      

                           

    

 


Nazaj
Delite na socialnih omrežjih:

Naročite se na e-novice