Kolektor Sisteh sodeloval pri izgradnji tehnološko najmodernejše naprave za pripravo pitne vode v Republiki Severni Makedoniji

Kolektor Sisteh sodeloval pri izgradnji tehnološko najmodernejše naprave za pripravo pitne vode v Republiki Severni Makedoniji

16. 09. 2021

Ob nagovorih predsednika vlade Republike Severne Makedonije Zorana Zaeva, podpredsednika vlade Republike Severne Makedonije Fatmirja Bytyqija in župana občine Štip, Saška Nikolova je včeraj potekala slavnostna otvoritev nove vodarne, največje tovrstne naprave za pripravo pitne vode v Severni Makedoniji in sosednjih državah. Dogodka ob otvoritvi projekta se je udeležil tudi slovenski veleposlanik v Republiki Severni Makedoniji Milan Predan.

Kolektor Sisteh sodeloval pri izgradnji tehnološko najmodernejše naprave za pripravo pitne vode v Republiki Severni Makedoniji

Projekt, ki ga je naročilo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in vodno gospodarstvo, sta izvedla Iskra Sistemi - M DOOEL Skopje, hčerinsko podjetje Iskre d.o.o. Ljubljana in Kolektor Sisteh. Projekt, ki je bil financiran z vladnimi proračunskimi sredstvi Republike Severne Makedonije, je bil uspešno zaključen v 14 mesecih, skupna vrednost je znašala 5.100.000 evrov (6.000.000 evrov z DDV).

Po zaključku testne faze bo vsem prebivalcem občine Štip zagotovljena najkakovostnejša pitna voda, proizvedena v skladu z najvišjimi svetovnimi standardi kakovosti vode. Tehnološko najmodernejša vodarna je opremljena z ultrafiltracijo, najsodobnejšo in najučinkovitejšo tehnologijo prečiščevanja vode. Delovala bo z zmogljivostjo 300 l / s, s čimer se uvršča med največje in najmočnejše tovrstne naprave v državi.

S priključitvijo občine Štip na HS "Zletovica" je tako zaključena prva faza širšega projekta oskrbe z vodo. Projekt je del delovnega programa vlade Republike Severne Makedonije 2017 - 2020 za izvajanje projektov, povezanih z zagotavljanjem čiste vode in izboljšanja kakovosti življenja prebivalcev v občinah Probištip, Štip, Sveti Nikole, Karbinci in Lozovo.

»Gre za enega naših največjih projektov priprave in oskrbe s pitno vodo, ki smo ga z odličnim medsebojnim sodelovanjem s podjetjem Iskra Sistemi M DOOEL Skopje končali v predvidenem roku. Gre za projekt na ključ, ki je obsegal celoten proces od projektiranja, dobave tehnologije in opreme do zagona vodarne. Projekt predstavlja zadnje stanje tehnike priprave pitne vode v svetu in zadostuje vsem zahtevnim evropskim normativom na tem področju. S svojimi kapacitetami bo tako lahko zagotavljala potrebne količine vode ustrezne kakovosti, kar je za 50.000 tukajšnjih prebivalcev velikega pomena« je ob slavnostnem odprtju povedal Jernej Hrovat, direktor Kolektor Sisteha.

Vabljeni k ogledu posnetka otvoritve vodarne

 

Ne spreglej


Nazaj
Delite na socialnih omrežjih:

Naročite se na e-novice