Kolektor z Axpom podpisal prvo finančno pogodbo o nakupu električne energije (PPA) v Sloveniji

Kolektor z Axpom podpisal prvo finančno pogodbo o nakupu električne energije (PPA) v Sloveniji

04. 09. 2023

Idrijski Kolektor in švicarski Axpo sta podpisala dolgoročno pogodbo o nakupu električne energije (PPA) za obnovljivo energijo. Gre za prvo tovrstno pogodbo, ki jo je Axpo sklenil v Sloveniji, in njihov zadnji posel v Jugovzhodni Evropi.

Kolektor z Axpom podpisal prvo finančno pogodbo o nakupu električne energije (PPA) v Sloveniji

V skladu z 10-letno pogodbo bo Axpo zagotovil dolgoročno fiksno ceno za do 0,2 teravatne ure (Twh) električne energije za podjetja skupine Kolektor Mobility v Idriji, hčerinsko podjetje Kolektor sETup pa bo zagotovilo fizično oskrbo z energijo. 

Posel je pomemben mejnik za Kolektor sETup. Z njim se podjetje namreč uveljavlja kot vodilni posrednik in specialist na področju PPA. Ta širitev vključuje obsežen nabor storitev, s katerimi bodo v podjetju ustvarjali dodano vrednost in brez težav premeščali morebitne vrzeli med proizvajalci in potrošniki. Storitve vključujejo pravno svetovanje, strokovno znanje in vpoglede s področja trženja, zagotavljanje fizične oskrbe z električno energijo, storitve izravnave in strokovne zmogljivosti združevanja.

Koželjnik: Prva finančna korporativna pogodba o nakupu električne energije pri nas

Direktor podjetja Kolektor sETup, Aleš Koželjnik, je ob sklenitvi posla dejal: »To je pomembna prelomnica v sektorju obnovljivih virov energije. Z navdušenjem predstavljamo naše razširjene vloge, s katerimi si obetamo, da bomo na novo definirali industrijo, hkrati pa ponosno slavimo prelomen dosežek: prvo finančno korporativno pogodbo o nakupu električne energije v Sloveniji. S tem pomembnim korakom dokazujemo svojo predanost pionirskim trajnostnim rešitvam in si hkrati obetamo svetlejšo prihodnost za podjetja, ki bodo preko zajamčenih stroškov energije, strateškega strokovnega znanja in samozavesti dobila možnost, da naredijo ogromen korak k bolj zeleni prihodnosti. Podajamo se na pot, ki bo spodbudila tudi druge, da sprejmejo trajnost, izkoristijo znanje in prispevajo k čistejšemu in uspešnejšemu svetu.«

Dolgoročna fiksna cena električne energije

V obdobju manj gotovih razmer na trgu in visokih rasti cen električne energije si je Kolektor za podjetja skupine Kolektor Mobility v Idriji zagotovil dolgoročno fiksno ceno električne energije. Posel je direktor nabave v podjetju Kolektor Mobility, Igor Bogataj, pospremil z besedami: »Lansko leto je bilo v nabavnih organizacijah res turbulentno. Stroški energije so nenadoma postali eden glavnih povzročiteljev stroškov. Stabilizacija stroškov energije je nenadoma postala ena glavnih tem stabilnega poslovanja. Veseli smo, da smo sklenili prvi finančni korporativni PPA v Sloveniji, ki prinaša stabilne cene energije na srednji in dolgi rok.« 

Ena od prioritet Kolektorja je slediti megatrendu zelenega prehoda v brezogljično družbo. Na objektih, ki so v njegovi lasti, postavlja sončne elektrarne, s čimer bo delež obnovljivih virov energije iz lastne proizvodnje povečal na pet odstotkov. Vso ostalo energijo mora kupiti na trgu, zato je podpis dolgoročne pogodbe o nakupu električne energije izrednega pomena.

PPA zagotavljajo stabilnost cen v nestanovitnih razmerah

Vladimir Djordjevic, direktor razvoja poslovanja v podjetju Axpo je ob podpisu pogodbe povedal: »Veseli nas, da vidimo vse več organizacij v regiji, ki delujejo v skladu s svojimi trajnostnimi cilji. Dolgoročne finančne korporativne pogodbe PPA zagotavljajo stabilnost cen, ki lahko glede na trenutno zaostrene in nestanovitne trge deluje kot ključni razlikovalni faktor pri finančni uspešnosti podjetja.« Călin Raţis, regionalni vodja za srednjo in jugovzhodno Evropo pri podjetju Axpo, pa dodaja: »Axpo je eno redkih podjetij, ki lahko podpre tako pomemben posel v regiji, saj izkorišča svoje desetletno strokovno znanje, kreditno sposobnost, obsežen portfelj obnovljivih virov energije in nenazadnje 'lokacijsko' bližino. Še naprej bomo podpirali inovativne in kupcu prilagojene energetske produkte in storitve, ki pomagajo pospeševati energetski prehod v regiji.«

V začetku tega leta je Axpo sklenil več pomembnih poslov v Jugovzhodni Evropi, vključno s prvimi dolgoročnimi pogodbami PPA za vetrno energijo na Hrvaškem in v Srbiji, s čimer je regionalnemu portfelju obnovljivih virov energije družbe dodal 216 MW.


Nazaj
Delite na socialnih omrežjih:

Naročite se na e-novice