Kolektorju CPG najvišje priznanje na področju graditeljstva

Kolektorju CPG najvišje priznanje na področju graditeljstva

24. 10. 2018

Na 14. Kongresu o prometu in prometni infrastrukturi je Kolektor CPG iz rok Gradbenega inštituta ZRMK prejel najvišje priznanje s področja graditeljstva v Sloveniji – Znak kakovosti v graditeljstvu.

Kolektorju CPG najvišje priznanje na področju graditeljstva

»Kolektor CPG je prvi v Sloveniji, ki je na osnovi uveljavljene tehnologije, t. i. 'gumi asfalta', uspešno razvil asfaltno zmes, v kateri je dodan bitumen z oznako pmB 22 / 55–60, ki je modificiran z dodatkom gume, in tudi izboljšal način vgrajevanja z uporabo najsodobnejše tehnologije,« je v obrazložitev  zapisala komisija.

»Kolektor CPG vseskozi stremi k uporabi najnaprednejših tehnologij, pripravi kvalitetnih surovin in najmodernejšim postopkom pri načrtovanju gradnje. Nenehna vlaganja v razvoj in inovacije so v Kolektorju način, s katerim zagotavljamo svojo konkurenčnost in dodatno rast na tržišču. To imamo zapisano tudi v strategiji do leta 2022. Priznanje Znak kakovosti v graditeljstvu je dokaz vsem zaposlenim in meni kot direktorju podjetja, da hodimo po pravi poti,« je po prejemu priznanja povedal Kristjan Mugerli, direktor podjetja Kolektor CPG, in dodal: »Da smo to lahko izpeljali, je bilo potrebno ozaveščanje vseh deležnikov (naročnikov, projektantov, uporabnikov in nadzornikov) o prednostih tovrstnega asfalta, saj gre za novost v slovenskem prostoru.«

S tem razvojno-tehnološkim dosežkom je podjetju Kolektor CPG uspelo zagotoviti nižjo raven hrupa v urbanem in naravnem okolju, hitrejše odtekanje vode, manjši ogljični odtis zaradi uporabe gume in žlindre ter večjo ravnost vozišča.

Za takšen dosežek je bilo potrebno podrobno načrtovanje nabave surovin in dosledno vodenje transporta od proizvodnega obrata do mesta vgradnja asfaltne zmesi. Prilagoditi je bilo potrebno  celoten proces dobave in vgrajevanje asfalta z najsodobnejšo tehnologijo, tj. s finišerjem po novem sistemu Big MultiPlex Ski dolžine 13m s sočasno uporabo dodajalca. Na ta način so dosegli višjo raven ravnosti cestišča ter nemoten in hitrejši potek delovnega procesa, njegov večjo učinkovitost in ekonomičnost. Z dodatnim izobraževanjem so dvignili tudi raven tehničnega znanja zaposlenih v podjetju.

Asfalt z dodatkom granulata gume lahko preizkusimo na različnih lokacijah: na avtocestnih odsekih Divača–Kozina in Koper–Semedela, na hitri cesti Vipava–Ajdovščina in na platoju nekdanje cestninske postaje Log.

Razvoj asfaltov z dodatkom granulata gume in vgrajevanje z uporabo najsodobnejše tehnologije je velik prispevek k inovativni gradnji slovenske infrastrukture.


Nazaj
Delite na socialnih omrežjih:

Naročite se na e-novice