Merjenje telesne temperature s termovizijskimi kamerami

Merjenje telesne temperature s termovizijskimi kamerami

31. 03. 2020

Pri preprečevanju širjenja virusne bolezni je prvi in najpomembnejši korak njeno pravočasno odkrivanje. Eden od simptomov koronavirusne bolezni je povišana telesna temperatura, ki jo najbolj natančno zaznamo z visokoobčutljivimi infrardečimi brezkontaktnimi merilci temperature.

Merjenje telesne temperature s termovizijskimi kamerami

Preventivno merjenje telesne temperature smo na Kolektorju v Idriji vpeljali s pojavom prvih okužb v občini. Začeli smo z brezstičnimi termometri, a ker imajo ti določene slabosti (omejen temperaturni razpon, v katerem delujejo, ter občutljivost na temperaturna nihanja …) smo vpeljali merjenje telesne temperature s termovizijskimi kamerami. 

S pravilno nastavitvijo kamere ter upoštevanjem sekundarnih dejavnikov je odkrivanje posameznika s povišano telesno temperaturo lažje, zanesljivejše in hitrejše. Največji doprinos je hitrejše merjenje pri skupinah (izmene), saj se s tem izognemo grupiranju, hkrati pa pripomore k zanesljivejšemu odčitavanju, saj je bolj kot absolutna temperatura posameznika pomembno odstopanje njegove temperature od ostale množice. V kolikor kamera odkrije večje odstopanje se osebo izloči in dodatno preveri.

Sistem smo nadgradili z referenčnim modulom, ki omogoča kameri, da se v realnem času stalno kalibrira glede na referenčno oziroma črno telo, kar zagotavlja izjemno natančnost merjenja temperature z odstopanjem v območju samo ± 0,3 °C. Ob samih meritvah smo vzpostavili tudi registracijo in evidentiranje vsakega posameznika, da je le-ta ob vstopu na območju Kolektorja opravil meritev. Vzporedno pa prav tako poteka razvoj avtomatizacije postopka, pri čimer bo termografski sistem sam posredoval rezultat centralnemu sistemu ter odobril odpiranje vrat ali prehoda.

Prednost tovrstnih kamer je v njihovi večuporabnost. Kamere, ki jih zdaj uporabljamo za termovizijsko merjenje telesne temperature zaposlenih, bomo, ko koronakriza mine, uporabljali za on-line merjenje temperature orodij v proizvodnji. 

 


Nazaj
Delite na socialnih omrežjih:

Naročite se na e-novice