Namenu predali čistilno napravo v industrijski coni Ruma v Srbiji

Namenu predali čistilno napravo v industrijski coni Ruma v Srbiji

26. 04. 2019

Občina Ruma v Srbiji je z novo čistilno napravo v njeni industrijski coni dobila sodoben objekt z možnostjo razširitve zmogljivosti in sledenja razvoja nadaljnjih naložb. Investicija, sofinancirana s strani Ministrstva za gospodarstvo Republike Srbije, je primarno namenjena francoskemu podjetju Hutchinson. Glavni izvajalec del je bil Kolektor Sisteh.

Namenu predali čistilno napravo v industrijski coni Ruma v Srbiji

Kolektor Sisteh je z nekaterimi srbskimi lokalnimi podjetji poskrbel za celoten projekt, od zasnove, projektiranja, izdelave kompletne dokumentacije za pridobitev dovoljenj in za izgradnjo, do gradnje na ključ, vključno s tehnologijo. Nova čistilna naprava deluje s kombinacijo fizikalno-kemijskih procesov za odstranjevanje suspendiranih snovi in prisilne oksidacije raztopljenih organskih snovi z ozonom, kar omogoča učinkovito čiščenje kompleksnih odpadnih vod. Postopki za izgradnjo nove čistilne naprave so se pričeli v začetku leta 2018. Gradnja je bila zaključena v pogodbenem roku, po  izvedenem poskusnem obratovanju pa od marca naprej proces prečiščevanja vode deluje v polni funkciji.

Kot je na slavnostni otvoritvi poudaril Dragan Stevanović, državni sekretar na Ministrstvu za gospodarstvo Republike Srbije, se občina Ruma s tovrstnimi investicijami v zadnjih letih uvršča med najrazvitejše srbske občine. Temeljni cilj projekta je bil, da se zagotovi čiščenje odpadnih voda skladno z zahtevami zakonodaje in s tem zagotovi trajnostni razvoj in kakovostno življenjsko okolje. Rezultati fizikalno-kemijskih analiz odpadnih voda iz omenjene tovarne so v preteklosti močno presegli dovoljene vrednosti parametrov, ki so predpisane za izpust v kanalizacijski sistem Rume. Z novo čistilno napravo pa je dosežena zaščita in urejeno odvajanje in čiščenje industrijske odpadne vode.


Nazaj
Delite na socialnih omrežjih:

Naročite se na e-novice