Novi poslovno-proizvodni objekt Iskra Mehanizmov kmalu končan

Novi poslovno-proizvodni objekt Iskra Mehanizmov kmalu končan

21. 05. 2020

V novi poslovni coni ob brniškem letališču že raste nov poslovno-proizvodni objekt Iskra Mehanizmov. Novogradnja, ki bo zgrajena v dveh fazah, se bo raztezala na več kot 20.000 kvadratnih metrih. Glavni izvajalec del pri projektu, ki je težak kar 22 milijonov evrov, je podjetje Kolektor Koling.

Uporaba rešitve za digitalno modeliranje objektov (BIM) na gradbišču

Uporaba rešitve za digitalno modeliranje objektov (BIM) na gradbišču

Nosilna konstrukcija objekta je armiranobetonska. Objekt administracije ter povezovalni objekt je v celoti armiranobetonska konstrukcija, ki se postavi na licu mesta, medtem ko so bili za izgradnjo proizvodno-skladiščnega dela uporabljeni tudi predizdelani montažni betonski elementi iz gradbenega obrata v Lažah.

Prva faza že pod streho

V prvi fazi je bil zgrajen proizvodno-skladiščni del z zunanjimi tlorisnimi dimenzijami 85 x 88 metrov. Skladišče iz dveh ladij je namenjeno skladišču končnih izdelkov. Proizvodni trakt je sestavljen iz petih ladij in je po višini razdeljen v dva dela: spodnjega s svetlo višino do 8 metrov in zgornjega s svetlo višino 3,5 metra.
V tem času potekajo priprave za drugo fazo, tj. izgradnjo režijskega dela. Administrativni del novega objekta bo postavljen ob proizvodno-skladiščnem delu, vendar bo konstrukcijsko, zvočno in vibracijsko ločen objekt, zasnovan kot enovita, široka pisarniška lamela z osrednjim atrijem.

kolektor gradbeništvo_iskra mehanizmi_ab stebri

Zagon proizvodnje pred zaključkom izgradnje celotnega objekta

Objekt je načrtovan tako, da bo omogočal zagon proizvodnje, še preden bo izgradnja režijskega dela v celoti zaključena.

Pri gradnji novega poslovno-proizvodnega objekta podjetje Kolektor Koling uporablja rešitev za digitalno modeliranje objektov (BIM), ki jim omogoča učinkovito upravljanje dokumentacije, nadzor nad opravili ter zagotavljanje kakovosti in varnosti na gradbišču, hkrati pa je preprosta za uporabo na gradbišču. S fizičnim prenosom BIM na gradbišče so svojim uporabnikom omogočili, da na svojih mobilnih napravah hkrati pregledujejo 2D-načrte in BIM-model v enotnem pregledu. Tako lahko varnostna tveganja in napake dokumentirajo v digitalni obliki, sledijo odprtim nalogam in poskrbijo za njihovo pravočasno odpravo. V primerjavi s tradicionalnim papirnim pristopom so povečali učinkovitost na gradbišču, zmanjšali število napak, izboljšali komunikacijo ter poenostavili pregled in potrjevanje dokumentacije. Dodatno jim rešitev s pomočjo obogatene resničnosti omogoča združitev fizičnega sveta z BIM modelom prek telefona. 


Nazaj
Delite na socialnih omrežjih:

Naročite se na e-novice