Z umetno inteligenco optimiziramo procese

Z umetno inteligenco optimiziramo procese

07. 11. 2019

Misija našega portfeljskega start-up podjetja Qlector je pomagati proizvodnim podjetjem hoditi po tanki črti med prevelikimi zalogami in zamudami. Zato so razvili platformo Qlector LEAP, ki jo v Kolektorju KFH že uporabljajo.

Z umetno inteligenco optimiziramo procese

Pri razvoju orodja so se najprej vprašali, s kakšnimi izzivi se danes soočajo proizvodna podjetja in kje bi jim umetna inteligenca lahko priskočila na pomoč. »Situacija je taka,« pripoveduje dr. Tomaž Šuklje iz podjetja Qlector, »da imamo na eni strani nenatančne napovedi povpraševanja, ki narekujejo dinamiko celotne dobaviteljske verige. Trenutne metode postajajo vedno manj relevantne, saj se razmere na trgu vedno bolj spreminjajo, življenjska doba izdelkov se krajša, vedno več je prilagajanja kupcem. Na drugi strani pa se podjetja soočajo z zelo dolgimi dobavnimi roki vhodnega materiala. Glavni izzivi znotraj podjetij pa so med drugim poplava informacije in obvladovanje kompleksnosti. Postavlja se vprašanje, kako jih urediti.«

Preslikava realnega v digitalni svet

Informacije pridobivamo, da bolje razumemo svet okoli nas. Nič drugače ni z dogajanjem v podjetju. V poplavi informacij se kaj hitro lahko zgubimo. Če temu dodamo še neučinkovit prenos informacij, kompleksno planiranje proizvodne, zahteve po zmanjšanju zalog in krajšanje dobavnih rokov lahko hitro ugotovimo, da potrebujemo novo orodje, ki bi povečalo učinkovitost proizvodnih procesov. »Tu svojo pot začnejo nove tehnologije,« pravi Šuklje. »Naša rešitev Qlector LEAP zato uporablja umetno inteligenco. Prva komponenta, ki jo to orodje potrebuje za svoje delovanje, so zgodovinski podatki iz različnih virov (npr. ERP, MES, PLC, IoT). Več različnih virov kot imamo, boljšega digitalnega dvojčka lahko zgradimo. Ko v digitalnega dvojčka pripeljem še drugo komponento, to so trenutni podatki iz istih virov, lahko poganjamo vzročne analize v realnem času in generiramo napovedi,« dodaja Šuklje. Digitalni dvojček je odslikava proizvodnega procesa v digitalnem svetu. Uporabljamo ga lahko za napovedi, simulacije, vzročne analize ipd. S Qlector LEAP-om ne samo, da lahko povemo, kaj in zakaj se nam znotraj podjetja nekaj dogaja, pač pa lahko že napovemo, kaj se bo zgodilo. Prav tako je platforma že pripravljena na zadnjo stopnjo industrije 4.0, to je avtonomnost.      

Platforma Qlector LEAP: nenehno združuje podatke, napoveduje in opozarja

Prva naloga orodja je prikaz realne slike stanja v tovarni, druga so inteligentni alarmi. »Iz t. i. zgodovinskih podatkov smo se naučili, kaj je 'normalno' za določen proizvodni proces, platforma nas z inteligentnimi alarmi opozori na vse odklone. Še več, zna jih tudi prioretizirati. To pomeni, da z digitalnim dvojčkom, ki razume medsebojno povezanost posameznih parametrov, lahko opozorimo samo na dogodke, ki imajo največjih vpliv na KPI-je ter s tem tudi zmanjšamo število alarmov na dan. Naslednja dodana vrednost platforme so inteligentni proizvodni plani, ki se od klasičnih razlikujejo v tem, da nam postrežejo z realnimi plani, izračunani na podlagi zgodovinskih in svežih podatkov. Plani se nenehno posodabljajo in dopolnjujejo z novimi podatki,« pripoveduje Šuklje. Tako pridemo do napovedi in opozoril. S platformo lahko napovemo organizacijske zastoje, zamude, pomanjkanje materiala, tudi kompetenc … »V Kolektorju KFH se plani posodabljajo na eno uro, zato imamo vedno na razpolago ažurne podatke,« doda sogovornik.   

Proizvodna učinkovitost se je povečala za do 5 %

Odzivi na platformo so odlični. »Povratne informacije iz proizvodnje kažejo, da smo zmanjšali birokracijo in s tem vodjem temeljnih enot dela prihranili en dan na teden, ki ga lahko zdaj bolj koristno porabijo za vodenje ljudi oz. za njihove druge naloge. Izboljšal se je pretok informacij, stik med ljudmi. Platforma lahko tudi za tri dni v naprej napove organizacijske zastoje, kar pomeni dodaten čas, da lahko ustrezno odreagiramo,« praktične prednosti našteva Šuklje. Predvsem pa, še izpostavi, v prid platformi govori podatek, da se je na račun proizvodne razpoložljivosti, boljšega prenosa informacij in odzivnosti v realnem času proizvodna učinkovitost povečala za kar do 5 %.

Ne spreglej

 


Nazaj
Delite na socialnih omrežjih:

Naročite se na e-novice