Mesto Zagreb s pomočjo satelitskega snemanja prvič po letu 1963 zmanjšal vodne izgube

V mestu Zagreb, kjer živi skoraj polovica prebivalstva celotne Hrvaške in kjer izgube v Zagrebškem vodovodu (ViO Zagreb) predstavljajo skoraj 35% vodnih izgub celotne Hrvaške, smo konec leta 2020 zaključili projekt 4-kratnega satelitskega slikanja vodovodnega sistema za detekcijo lokacij puščanj v vodovodu s terenskim mikrolociranjem, kar je osnova za sanacijo točk puščanja.

Mesto Zagreb s pomočjo satelitskega snemanja prvič po letu 1963 zmanjšal vodne izgube

Rezultat projekta je prikaz 2317 verjetnih lokacij puščanj vodovoda. Za mikrolociranje na terenu smo porabili 205 delovnih dni in ugotovili povprečno 4,2 puščanj na ekipo/dnevno.

Kot največji uspeh projekta pa se lahko šteje dejstvo, da so v Zagrebu prav na osnovi rezultatov našega projekta, prvič po letu 1963 uspeli obrniti trend povečevanja vodnih izgub oziroma zmanjšati vodne izgube.

Z zmanjšanjem izgub smo samo v četrt leta prihranili za 2.200.000 m3 vode ali potencialno do 8.800.000 m3 letno. Glede na ocenjene finančne učinke si je ViO Zagreb povrnil investicijo v projekt že v prvem letu. Zagotovo pa so s projektom dobili učinkovito platformo za sledenje in čim hitrejše doseganje evropskih standardov glede dovoljenega minimalnega praga 20% vodnih izgub. 

 


Nazaj
Delite na socialnih omrežjih: