Projekt ATP 4.0 neprecenljiv za razvoj produkcijske verzije robotskega delavca KoCo

Projekt ATP 4.0 neprecenljiv za razvoj produkcijske verzije robotskega delavca KoCo

22. 12. 2020

Prototip robotskega delavca KoCo, ki smo ga v podjetju Kolektor ATP iz Postojne namestili v okviru projekta ATP 4.0, je sposoben nabirati sestavne dele oz. vhodni material iz stroja in dozirnika, sestavljati končne izdelke in nato zanje opraviti še meritve kakovosti.

Pri tem sam zažene tako stroj za sestavljanje izdelkov kot tudi napravo za optični nadzor in izdelke glede na ugotovljeno kakovost razvrstiti na ustrezne pladnje. In ne glede na to, da gre za prototipno verzijo, se KoCo že ponaša z vrhunskimi rešitvami za krmiljenje na daljavo, oddaljen nadzor in podporo, detekcijo okolice, prepoznavanje delovnih mest in učenje z uporabo umetne inteligence.

 

Projekt ATP 4.0 neprecenljiv za razvoj produkcijske verzije robotskega delavca KoCo

Najpomembnejši rezultat – učenje

Prvi prototip robotskega delavca KoCo smo v testni pogon v podjetju Kolektor ATP namestili v začetku letošnjega leta. Najbolj pomemben rezultat projekta ATP 4.0, je zagotovo dejstvo, da smo prišli do prvih zametkov popolnoma robotiziranega proizvodnega delavca. Pri tem smo se ogromno naučili, ugotovili, kaj v praksi deluje, kje se pojavljajo izzivi, ter začeli nabirati podatke in testirati posamezne komponente. Projekt ATP 4.0 nam je tako zagotovil ugotovitve, ki so neprecenljive za razvoj prve produkcijske verzije robotskega delavca KoCo.

Vrhunska programska oprema

Robotski delavec KoCo v podjetju Kolektor ATP, se ne glede na dejstvo, da gre za prototip, pri vgrajeni programski opremi že ponaša z vrhunskimi rešitvami na področju krmiljenja na daljavo, oddaljenega nadzora in podpore, detekcije okolice, prepoznavanja delovnih mest, manipulacijskih sposobnosti in nenehnega učenja z uporabo umetne inteligence. Gre za lastnosti, ki jih še ne moremo podrobneje predstaviti, saj gre za najnaprednejše tehnološke rešitve na področju pametnih industrijskih in kolaborativnih robotov, ki so še vedno v fazi testiranja.

Modularnost in sistem za nadzor okolice

Robotskemu sistemu smo dodali osnovne elemente modularnosti, pomično mizo, ki omogoča premikanje med delovnimi mesti in sistem za laserski nadzor okolice, ki omogoča upočasnitev ter zaustavljanje robotskega delavca v odvisnosti od prisotnosti ljudi v njegovi okolici. Učenje oz. prilagajanje robota na novo delovno mesto omogočajo najsodobnejše simulacijske tehnologije, kar izdatno skrajšuje čas programiranja in vpeljave robota v delovno okolje.

KoCo na treh tipih delovnih mest

Kolektorjevi razvojni načrti za KoCo sicer predvidevajo poslovno in tehnično validacijo treh tipov delovnih mest, kjer je robotski delavec sposoben zaznavati svojo okolico, manipulirati z izdelki in pladnji, aktivirati različne stroje na svojem delovnem mestu, menjati orodja, mobilno prehajati med posameznimi delovnimi mesti in zagotavljati enostaven optični nadzor kakovosti.

Večja fleksibilnost in stroškovna učinkovitost

Končni cilj nameščanja robotskih delavcev KoCo v Kolektorjevih proizodnih podjetjih je seveda povečanje fleksibilnosti proizvodnje in zagotavljanje večje stroškovne učinkovitosti v primerjavi s človeško delovno silo, ki jo bomo, glede na vrednote in vizijo Kolektorja, v prihodnosti iz monotonih in nekvalificiranih delovnih mest raje usmerjali v kreativnejša delovna mesta z višjo dodano vrednostjo. 

 

 

 

 

Ne spreglej


Nazaj
Delite na socialnih omrežjih:

Naročite se na e-novice